Video's

Video's 2017

Video

2017: Aftermovie

Wat was het een feest: Betweter Festival 2017! Hopelijk heb je net als wij genoten van alle verrassende nieuwe inzichten en aangrijpende verhalen. Herbeleven? Bekijk de Aftermovie. Video: Frans Hofmeester

Video

Bas Haring: Wat is een Betweter?

Als de feiten ons om de oren vliegen, is het verleidelijk die klakkeloos over te nemen. Échte betweters gaan zelf op onderzoek uit, vindt filosoof Bas Haring. Video:

Video

Antroploog Marieke van den Brink & Aafke Romeijn: Barst (in) het plafond

Na iedere nieuwe feministische golf wordt gesuggereerd dat de vrouwenemancipatie 'af' zou zijn. Maar wat is daar eigenlijk van waar? Video:

Video

Interview: Taalkundige Marc van Oostendorp & rapper Fresku

Rappers zijn de dichters van nu. Hun spitsvondigheden horen we steeds vaker terug in het algemene taalgebruik. Hoe beïnvloedt hiphop de Nederlandse taal? Video:

Video

Literatuurwetenschapper Geert Buelens & Het Ragazze Quartet

Kunst loopt vaak voorop in het bespreekbaar maken van pijnlijke thema's. Een muzikale vertelling over Anne Frank, verzet en de kracht van verbeelding. Video:

Video

Bestaat er een eiland van plastic? Met Erik van Sebille

8 miljard kilo plastic belandt jaarlijks in de oceaan. De natuurlijke afbraak duurt eeuwen. De plastic soep groeit, maar anders dan je misschien zou denken. Oceanograaf en klimaatwetenschapper (UU) dr. Erik van Sebille vertelde tijdens het Betweter Festival over de plastic soep. Video:

Video

Is het Nederlands een moeilijke taal? Met Sterre Leufkens

Een nieuwe taal leren kan soms behoorlijk lastig zijn. Chinees misschien nog wel meer dan Engels. Waarom is de ene taal moeilijker om te leren dan de ander? Docent Taal, Literatuur en Communicatie, Sterre Leufkens (UU) sprak hierover tijdens het Betweter Festival. Video:

Video

Bestaat de ziel? Met Carlo Leget

Voor de ziel bestaat geen 'hard' wetenschappelijk bewijs. Niemand heeft haar ooit gelokaliseerd. Waarom is de ziel dan toch nog springlevend in onze ervaring? Prof. dr. Carlo Leget is hoogleraar Zorgethiek aan de UvH waar hij thema’s als hoop, aandacht en kwetsbaarheid onderzoekt. Tijdens het Betweter Festival gaf hij antwoord op de vraag: Is de ziel feit of fictie? Video:

Video

Zijn vrouwenharten anders dan mannenharten? Met Hester de Ruijter

Tijdens het Betweter Festival vertelde dr. ir. Hester den Ruijter (UMC) over haar onderzoek naar het vrouwenhart. Dat er fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen bestaan, is een feit. Bestaat er ook een verschil tussen mannen- en vrouwenharten? Video:

Video

Bestaat de filterbubbel? Met Judith Möller

Nieuws lezen dat niet past bij je politieke voorkeur? Door de algoritmes van Facebook is dat er volgens velen niet meer bij. Maar bestaat de filterbubbel echt? Dr. Judith Möller werkt mee aan onderzoek naar het gebruik en effecten van gepersonaliseerde media en vertelde tijdens het Betweter Festival of we ons zorgen moeten maken. Video:

Video

Is het altijd stil als je doof bent? Met Mascha Linszen

Wie doof is hoort niets, toch? Recent onderzoek bewijst het tegendeel. Doven en slechthorenden horen soms hele symfonieën zegt Drs. Mascha Linszen. Ze is arts-onderzoeker en is gespecialiseerd in (klinische) psychiatrie, hallucinaties en psychoses. Luister je mee? Video:

Video

Interview: Religiewetenschapper Birgit Meyer en milieuwetenschapper Klaas van Egmond

Als wetenschappers iets bewijzen, is het dan een feit? En als het publiek sceptisch is, is het dan de taak van de wetenschapper om te overtuigen? Video:

Video

Ethicus Annelien Bredenoord – Wie is er bang voor gentechnologie?

Van designerbaby tot organoïde. Er bestaat veel angst en twijfel over de toekomst van de medische technologie. Is die terecht? Welke ethische dilemma's zijn er? Video:

Video

Zijn zwarte gaten zwart? Met Stefan Vandoren

Het bestaan van zwarte gaten houdt wetenschappers al eeuwenlang bezig. Wat zijn het precies? En kunnen we ze waarnemen? Video:

Video

Worden we slimmer van big data? Met Michiel de Lange

Van het bestrijden van criminaliteit tot de aanpak van files. Big data bepalen steeds meer het leven in de stad. Maken die data ons ook echt slimmer? Dr. Michiel de Lange is universitair docent in Nieuwe Media Studies aan de UU en onderzoekt hoe smart cities eigenlijk zijn. Video:

Video

Helpen economen de economie om zeep? Met Piet Keizer

Economen zeggen dat het goed gaat met de economie. Maar hebben ze wel van hun fouten geleerd? Kunnen we ze nog vertrouwen? Dr. Piet Keizer wijst graag op bubbels en blinde vlekken in de economie. Hij was universitair hoofddocent aan de Utrecht University School of Economics, en vindt dat economie te veel rekenwerk is geworden. Video:

Video

Helpt het om te dromen over de toekomst? Met Peter Pelzer & Wytske Versteeg

Een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Hoe ziet die eruit? En hoe brengen we die verandering teweeg? Een pleidooi voor verbeelding in de wetenschap. Video:

Video

2016: Aftermovie

Talloze experimenten, performances, lezingen, muzikale optredens en talkshows. Betweter Festival is het festival voor mensen die buiten de gebaande paden willen denken. Video: Joost Bloem

Video

2016: Is muziek goed voor je hart? Met harpist Remy van Kesteren & psychiater Christiaan Vinkers

Tijdens het Betweter Festival 2016 gaven harpist Remy van Kesteren en psychiater Christiaan Vinkers een prachtig optreden over de invloed van muziek op stress en welzijn. Vinkers vertelt, Van Kesteren speelt. Persoonlijk, aangrijpend en wars van bestaande muzikale hokjes. Video:

Video

2016: De Narcistische Mens / Sander Thomaes

Zijn er tegenwoordig meer narcistische mensen dan vroeger, en moeten we ons daar dan zorgen over maken? Dr. Sander Thomaes van de Universiteit Utrecht legde het uit tijdens het Betweter Festival 2016. Video:

Video

2016: De Genetische Mens / Marc van Mill

Wat zegt een DNA gezondheidstest eigenlijk echt over je gezondheid? Dr. Marc van Mil (UMC Utrecht) legde het uit tijdens het Betweter Festival 2016 in Utrecht. Video:

Video

2016: De Verleidbare Mens / Denise de Ridder

Waarom kunnen we zo moeilijk 'nee' zeggen tegen een stukje chocolade? Prof. dr. Denise de Ridder (Universiteit Utrecht) vertelt over haar psychologisch onderzoek naar eetgedrag. Video:

Video

2016: De Hallucinerende Mens / Iris Sommer

Het horen, voelen of zien van dingen die er niet zijn: hallucineren doet iedereen. Prof. dr. Iris Sommer (UMC Utrecht) legde tijdens het Betweter Festival 2016 uit hoe dit werkt in ons brein. Video:

Video

2016: De Radicaliserende Mens / Stijn Sieckelinck

Volgens pedagoog dr. Stijn Sieckelinck (UU) pakt onze maatschappij geradicaliseerde jongeren verkeerd aan. Waarom proberen we ons niet meer in te leven? Video:

Video

2016: De Criminele Mens / Dina Siegel

In hoeverre lijken de gangsters in The Sopranos of The Godfather op echte criminelen? Criminoloog prof. dr. Dina Siegel (Universiteit Utrecht) legt het uit. Video:

Video

2016: De Lichamelijke Mens / Anouk Keizer

De manier waarop we ons lichaam waarnemen is niet altijd correct. Hoe komt dit? Psycholoog dr. Anouk Keizer (UU) legt het uit. Video:

Video

2016: Coen Verbraak interviewt Woertman, Düwell en Joëls

Coen Verbraak interviewde op het Betweter festival enkele topwetenschappers van de Universiteit Utrecht. Wat betekenen succes, tegenslag en presteren voor topwetenschappers? Zijn wetenschappers een apart slag mensen? In deze opname gaat hij het gesprek aan met psycholoog Liesbeth Woertman, filosoof Marcus Düwell en neurobioloog Marian Joëls - alledrie werkzaam aan de Universiteit Utrecht Video:

Video

2016: Coen Verbraak interviewt mediawetenschapper Dan Hassler-Forest

Coen Verbraak interviewde op het Betweter festival 2016 enkele topwetenschappers van de Universiteit Utrecht. In deze opname gaat hij het gesprek aan met cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest (UU). Zijn favoriete onderzoeksonderwerpen zijn zombies en superhelden en voor zijn werk kijkt hij heel veel films. Wat maakt zijn werk wetenschap? En wat wil hij zijn studenten meegeven? Video: