Science meets fiction - Wie wil er een designerbaby?

Cinema

Tijd 21:45-22:15
Zaal Club Nine Cinema
  • Cinema
Foto: Vijay Varman & Tomisin Adepeju

Stel je kon alle eigenschappen van je toekomstige kind zelf bepalen. Wat zou je dan kiezen? In de sciencefictionfilm ‘The Right Choice’ moet een stel drie keuzes maken voor hun baby. Dat biedt pijnlijk inzicht in maatschappelijke verhoudingen.

De biomedische wetenschap maakt een razende ontwikkeling door. Met met genome editing technieken zoals CRISPR-Cas kunnen fouten in het DNA worden opgespoord en vervangen. Komt de designerbaby daarmee ook dichterbij? Bioethici Marieke Hollestelle (UMC Utrecht) en dr. Nienke de Graeff (LUMC) gaan met je in gesprek over de (on)wenselijkheid en (on)mogelijkheid van het aanpassen van het DNA van embryo’s. Biedt de techniek een mooie oplossing om genetische ziekten te voorkomen? Of is het een duistere voorbode voor een wereld waarin rijke ouders de perfecte eigenschappen voor hun kind selecteren? En wat vertelt de film ons over onrechtvaardigheid in onze hedendaagse wereld? 

Over science meets fiction
Science fiction biedt ons een blik in de toekomst. Naar aanleiding van drie korte films gaan bioethici Marieke Hollestelle (UMC Utrecht) en dr. Nienke de Graeff (LUMC) met jou in gesprek over de ethische vragen die nieuwe technieken met zich meebrengen. Wat is science en wat is fictie in deze films? En wat leren ze ons over de keuzes die we nu moeten maken?

Foto: