Iedereen gelijk?

Babeth Fonchie Fotchind & Mara Yerkes

Tijd 22:45-23:15
Zaal Hertz
  • Science
  • Performance
Foto: Wouter le Duc

Nederland stond lange tijd bekend als een tolerant land met een sterk sociaal vangnet waar iedereen gelijk is. Maar dat beeld lijkt afgebrokkeld. En klopte het ooit wel? Welke groepen in de samenleving willen we helpen en welke niet? En wanneer vinden we ongelijkheid onredelijk? In deze unieke duo-performance onderzoeken dichter Babeth Fonchie Fotchind en sociaal wetenschapper dr. Mara Yerkes (Universiteit Utrecht) wat solidariteit en rechtvaardigheid vandaag de dag betekenen.

Babeth Fonchie is dichter en meester in de rechten. Onlangs kwam haar debuutbundel Plooi uit, een werk over verborgen kwetsbaarheden in het leven van de grootstedelijke, ogenschijnlijk succesvolle millennial. Code-switchend tussen taalregisters laveert ze langs kantoortuin en datingapp, migratiepijn en queerness.

Dr. Mara Yerkes is universitair hoofddocent Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In haar werk is ongelijkheid een leidend thema op allerlei terreinen: van gender, migratie en seksuele oriëntatie, tot de klimaatcrisis en de coronapandemie. Samen met collega Michèlle Bal publiceerde ze voor de zomer een boek over solidariteit en rechtvaardigheid: Solidarity and Social Justice in Contemporary Societies.

Foto: