Radicale verlossing

Prof. Beatrice de Graaf, Maya Fridman & Laura Mentink

Tijd 22:20-22:50
Zaal Hertz
  • Science
  • Performance
Foto: David van Dam

Van de rechtsextremistische aanslag in Christchurch tot de gewelddadige opmars van IS. We zitten midden in een nieuwe golf van terroristisch geweld. Hoe moeten we die begrijpen? Historicus prof. Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) luisterde in gevangenissen naar de verhalen van de huidige generatie terrorismegedetineerden. Over hun frustratie met het eigen leven, de woede om aangedaan onrecht en het besluit zich te mengen in de strijd. Hoe inspireren ideologische en religieuze overtuigingen jongeren tot een heilige strijd? En wat gebeurt er als de verlangde verlossing uitblijft?

De Graaf wordt muzikaal begeleid door celliste en zangeres Maya Fridman. Sinds ze in 2019 werd uitgeroepen tot Dutch Classical Talent 2019, is ze niet meer weg te denken van de Nederlandse podia. Fridman schuwt het experiment niet en gaat telkens nieuwe, verrassende samenwerkingen aan. In het seizoen 2020/2021 was ze artist in residence van TivoliVredenburg.

Speciaal voor het Betweter Festival laat tekenaar Laura Mentink zich inspireren door de woorden van Beatrice de Graaf en de klanken van Maya Fridman en haar cello.

Foto: