Gevangen in een hokje

Kluwen x Marli Huijer

Tijd 21:00-21:30
Zaal Club Nine
  • Science

We hebben de neiging om onszelf en anderen in seksuele hokjes te plaatsen. Die helpen ons de wereld in te delen, maar zijn vaak ook onveranderbaar. Hoe vrij zijn we dan nog?

Heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel, panseksueel, ga zo maar door. De laatste jaren is er een steeds grotere diversiteit aan seksuele identiteiten de mainstream ingerold. Dat is belangrijk, omdat dit gepaard gaat met een strijd voor gelijke rechten. En toch schuurt er iets. Telkens als we ons identificeren met zo'n label, wordt ook verwacht dat we ons gedragen naar de normen die daarbij horen. De Franse denker Michel Foucault stelde in de tijd van de seksuele revolutie in de jaren 60 al dat de nadruk op seksuele vrijheid die juist beperkt. Een man die als heteroseksueel bekend staat, hoort in de disco niet te zoenen met een man. En hoe biseksueel is iemand wiens laatste vijf partners vrouw waren? Filosoof prof. Marli Huijer (Erasmus Universiteit) herlas Foucault en pleit voor terughoudendheid in het vastleggen van wie we zijn. Hoe doe je dat?

Filosofen Lotte Spreeuwenberg (UAntwerpen) en Martha Claeys (UAntwerpen) gaan in hun live-podcast Kluwen in gesprek met Marli Huijer over seksualiteit, identiteit en de vrijheid om op je eigen manier lief te hebben.

Foto: