Over

Over

Wie is er niet gefascineerd door extremen? Van uitzonderlijke prestaties tot bijzondere levens en buitengewone gebeurtenissen. Op het Betweter Festival zoeken wetenschappers, schrijvers en artiesten de grenzen op. Van bijzonder normaal tot uiterst radicaal: waar sta jij?

Extreem

bet·we·ter (de; m,v; meervoud: betweters), 1. iemand die alles beter wil weten; wijsneus

Maatschappelijke polarisering, natuurrampen en razendsnelle technologische ontwikkelingen maken de wereld om ons heen er een van uitersten. En ook zelf verleggen we steeds vaker onze grenzen. We willen meer en beter presteren, laten online de meest perfecte versie van onszelf zien en gaan steeds verder in de zoektocht naar een langer, fitter en gezonder leven. Is extreem het nieuwe normaal?

Op het Betweter Festival zoeken we met wetenschappers en artiesten het randje op. We onderzoeken extreme fenomenen, maar vragen ons tegelijkertijd af wat extreem nu eigenlijk is. Wie bepaalt dat? Wat vindt de stille meerderheid? En wanneer slaan we te ver door in onze hang naar beter, sneller en mooier? Laat je meenemen naar het uiteinde van het heelal, verdiep je in uitzonderlijk menselijk gedrag, en kom erachter waar jouw grenzen liggen.

Samenwerking

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door Studium Generale, namens de Universiteit Utrecht en samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), de Universiteit voor Humanistiek (UvH) en TivoliVredenburg. Ondersteund door de Gemeente Utrecht en het K.F. Hein Fonds. Andere partners zijn Fotodok & Impakt.