Over

Over

Wie is er niet gefascineerd door extremen? Van uitzonderlijke prestaties tot bijzondere levens en buitengewone gebeurtenissen. Op het Betweter Festival zoeken wetenschappers, schrijvers en artiesten de grenzen op. Van bijzonder normaal tot uiterst radicaal: waar sta jij?

bet·we·ter (de; m,v; meervoud: betweters), 1. iemand die alles beter wil weten; wijsneus

Voor iedereen die wil weten hoe de wereld werkt, nieuwe ervaringen niet schuwt en zich graag verwondert, is er het Betweter Festival. Een avondvullend indoor festival waar je als bezoeker op onderzoek uitgaat in een dynamisch programma met wetenschap, kunst en cultuur. Het festival wordt in 2018 na twee bomvolle edities voor de derde keer georganiseerd in TivoliVredenburg. Waar we een groot aantal zalen en ruimtes invullen met onderzoeksverhalen, muziek, film, podiumkunst, experimenten en performances.

Extreem

Editie 2018 staat in het teken van EXTREEM: Maatschappelijke polarisering, natuurrampen en razendsnelle technologische ontwikkelingen maken de wereld om ons heen er een van uitersten. En ook zelf verleggen we steeds vaker onze grenzen. We willen meer en beter presteren, laten online de meest perfecte versie van onszelf zien en gaan steeds verder in de zoektocht naar een langer, fitter en gezonder leven. Is extreem het nieuwe normaal?

Op het Betweter Festival zoeken we met wetenschappers en artiesten het randje op. We onderzoeken extreme fenomenen, maar vragen ons tegelijkertijd af wat extreem nu eigenlijk is. Wie bepaalt dat? Wat vindt de stille meerderheid? En wanneer slaan we te ver door in onze hang naar beter, sneller en mooier? Laat je meenemen naar het uiteinde van het heelal, verdiep je in uitzonderlijk menselijk gedrag, en kom erachter waar jouw grenzen liggen.

Samenwerkingen

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door Studium Generale, namens de Universiteit Utrecht en samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), de Universiteit voor Humanistiek (UvH) en TivoliVredenburg. Ondersteund door de Gemeente Utrecht en het K.F. Hein Fonds. Andere partners zijn Fotodok, Impakt, Universiteit van Nederland en NPO Focus.

Dit zeggen onze partners

Tessa Hagen (programmeur Kennis & Debat TivoliVredenburg):

"Op het Betweter Festival vertellen wetenschappers hun verhaal op zo'n manier dat je het begrijpt én onthoudt waar het over gaat. En of je nu zoent voor de wetenschap, met je eigen vooroordelen geconfronteerd wordt in een gekke installatie of danst op het plein met swingende live muziek: het Betweter Festival is altijd spannend en prikkelend."

Femke Rotteveel (directeur FOTODOK):

"FOTODOK voelt zich thuis op het Betweter Festival. In tijden waarin een onophoudelijke stroom aan informatie in razend tempo aan ons voorbij trekt, brengen we verdieping, achtergrondverhalen en een beter begrip van de wereld waarin we leven."

Nina Kornaat (communicatieadviseur NWO):

"Net zoals het NWO brengt het Betweter Festival wetenschappers en publiek met elkaar in contact. Onderzoekers laten niet alleen zien wat hen bezighoudt, maar betrekken bezoekers actief bij hun onderzoek. Die uitwisseling is belangrijk. Wetenschap gaat ons allemáál aan."

NWO & het Betweter Festival werken samen om elkaar te versterken. Zo organiseert NWO parallel de Nacht van de Wetenschap in Den Haag. Er zijn geen kosten aan verbonden, aanmelden is wel even nodig via hun site. Nice to know: Natuurkundige Ronald Hanson laat zich na zijn talk op Betweter 'teleporteren' naar Den Haag :)