Het Betweter Festival 2021 is op zoek naar experimenten

Nieuws

Het Betweter Festival 2021 is op zoek naar experimenten

08/03/2021

Foto: Anna van Kooij

Heb jij een idee voor een verrassend wetenschappelijk experiment en wil je jouw onderzoek uitvoeren op het festival? Meld je dan uiterlijk 1 april aan.

Voor iedereen die wil weten hoe de wereld werkt, nieuwe ervaringen niet schuwt en zich graag verwondert, is er het Betweter Festival. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober 2021 vindt in TivoliVredenburg de vijfde editie plaats. Het is nog onzeker in welke vorm precies en welke maatregelen er gelden. Maar we mikken op een hybride event, met live programmering met publiek in de zaal en streams óf een volledig online programma aangevuld met een DIY-experimentenpakket voor thuis. 

Op het Betweter Festival onderzoeken wetenschappers, kunstenaars en bezoekers samen de grote (en kleine) vragen van onze tijd en de toekomst. Met maximaal 4000 bezoekers is het festival een uitgelezen kans voor wetenschappers om veel data te verzamelen en het publiek warm te maken voor hun onderzoek. In voorgaande jaren was er o.a. veel media-aandacht voor een van de eerste grootschalige onderzoeken naar de ervaring van ASMR, deden we onderzoek naar de (fysiologische) werking van polarisering, en konden bezoekers hun wilskracht testen. 

We zijn op zoek naar experimenten waar zo veel mogelijk bezoekers aan kunnen deelnemen (op locatie of vanuit huis). Voorwaarde is ook dat het voor het Betweterpubliek interessant en prikkelend moet zijn om mee te doen. Onderzoek dat slechts gebruik maakt van enquêtes voldoet niet. Sluit jouw onderzoek hierbij aan? Dan ontvangen we graag je voorstel. Wij zorgen er met onze ontwerpers voor dat je experiment op een aantrekkelijke manier wordt vormgegeven. Tijdens het lustrumjaar krijgen voorstellen met een toekomstgerichte blik (in het kader van het lustrumthema van de Universiteit Utrecht & UMC Utrecht: ‘morgen maken we samen’) de voorkeur.

Een voorstel bevat: 

• Naam onderzoeker + universiteit;
• Onderzoeksvraag + onderzoeksopzet;
• Waarom is het interessant voor een festivalpubliek?
• Is je voorstel een onderzoek voor thuis (DIY-experimentenpakket) of op locatie (TivoliVredenburg)
• Op welke manier is je onderzoek toekomstgericht?
• Wat heb je nodig? (Techniek + ruimte);
• Hoe groot is je (onderzoeks)team? 

Voorstel indienen?
Stuur je onderzoekvoorstel uiterlijk 1 april 2021 naar info@betweterfestival.nl.