Bericht van de wetenschap

Nieuws

Bericht van de wetenschap

24/10/2018

Uitverkocht Betweter Festival levert verrassende wetenschappelijke resultaten op.

EERSTE RESULTATEN

Op het festival hebben bezoekers massaal meegedaan aan diverse wetenschappelijke onderzoeken. Hoewel het nog te vroeg is om stevige conclusies te trekken uit de data, zijn er al wat opvallende resultaten verzameld. Zo zijn er meer mensen met ASMR dan gedacht, overschatten we in grote mate wat we consumeren en blijkt dat afwijkingen in het gezicht niet alle aandacht naar zich toe trekken.

Maar liefst eenderde van de bezoekers die meedeed aan het ASMR-experiment heeft ook daadwerkelijk ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Ook blijkt dat het tintelende gevoel zich niet tot hoofd en schouders beperkt, maar dat sommigen dit zelfs voelen op hun armen en benen. Met het onderzoek probeert psycholoog dr. Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) erachter te komen wat de omvang en het effect is van het fenomeen dat op YouTube miljoenen views genereert.

Bij het All you can eat-experiment onderzochten wetenschappers van Wageningen Research University en UMC Utrecht hoe goed we kunnen inschatten hoeveel we eten en drinken. Niet echt goed, blijkt uit de eerste resultaten: bezoekers overschatten de hoeveelheid die ze hebben gegeten met meer dan 100%! Het doel van het onderzoek is om achter de oorzaken van overeten te komen, om zo tot een betere aanpak van het groeiende obesitas-probleem te komen.

Uit het Face it-experiment blijkt dat mensen erg goed zijn in het onthouden van ‘extreme’ gezichten met bijzondere kenmerken. Deelnemers scoorden gemiddeld tot wel 90% correct op de gezicht-herkenningstaak, vertellen onderzoekers van de afdeling Psychologie (Universiteit Utrecht). De ‘heatmaps’ laten zien dat een tatoeage, piercing of extravagante baard de aandacht lijkt te grijpen, maar dat mensen over het algemeen naar ogen, neuzen en monden kijken.

In het Fair limits-experiment onderzochten wetenschappers van het Ethiek Instituut (Universiteit Utrecht) onze ideeën over een goede verdeling van rijkdom. Ongeveer de helft van de deelnemers leeft het liefst in een wereld met beperkte ongelijkheid waarin er een zeker bestaansminimum is. Ruim een kwart van de ondervraagden zou liever in een totaal egalitaire wereld leven. En minder dan eenvijfde koos voor een wereld met grote economische verschillen. De argumenten die de betweters aandroegen, liepen sterk uiteen: voor de een is vrijheid belangrijk, voor de ander gelijkheid of productiviteit.

Meer dan 100 mensen deden mee aan het Extreme shopping-experiment. In dit experiment bekeken onderzoekers van het Self Regulation Lab (Universiteit Utrecht) het effect van tijdsdruk op voedselkeuzes in de supermarkt. De onderzoekers verwachtten dat mensen in de tijdsdruk conditie ongezondere aankopen zouden doen, maar hoopten dat dit effect met behulp van nudging (aanpassingen in de supermarkt die de gezonde keuze de makkelijke keuze maken) opgeheven zou kunnen worden. De onderzoekers gaan nog aan de slag met de analyses, en kunnen dus nog niets zeggen over de uiteindelijke resultaten. Maar het lijkt er op dat de meeste mensen in de nudge condities de nudges niet bewust hebben gezien en zelf ook niet denken dat de nudges hun aankopen hebben beïnvloed.

Het Betweter Festival is terug op 4 oktober 2019 in TivoliVredenburg.